Een nieuwe naam, vertrouwde gezichten

LOF Landschapsarchitecten, een naam die de kern raakt van wie we zijn en waar we voor staan. Per 2 februari 2025 gaat het bureau Feddes/Olthof Landschapsarchitecten verder als LOF, een frisse start die voortbouwt op meer dan 18 jaar vakmanschap en liefde voor het landschap.

De roots van ons bureau zijn stevig verankerd in de rijke erfenis van founding mothers Yttje Feddes en Berdie Olthof. Met het terugtreden van Yttje zes jaar geleden en Berdie bijna twee jaar geleden, is het nu aan Yoran van Boheemen en Femke Visser om het bureau verder vorm te geven. Samen met een team van zo’n 10 gedreven landschapsarchitecten en ontwerpers, staat LOF voor een toekomst vol vernieuwing, samenwerking en ontwerpplezier.

Waarom LOF?

De keuze voor een nieuwe naam was zorgvuldig en doordacht. “We wilden een naam die losstaat van persoonlijke namen, maar die tegelijkertijd onze identiteit en geschiedenis respecteert,” legt Yoran uit. LOF is afgeleid van de beginletters van Feddes/Olthof Landschapsarchitecten, maar het roept ook positieve associaties op: lof als waardering, als symbool van kwaliteit en als fonetische knipoog naar ‘love’, “we lof landscape”.

“Die liefde voor het landschap en de mensen waar we mee werken is precies hoe wij in ons vak staan,” voegt Femke toe. “Met deze nieuwe naam vermijden we ook verwarring rondom het eigenaarschap van het bureau, nu Yttje en Berdie nog actief zijn in commissies en kwaliteitsteams. Het voelt als logische stap. We nemen afscheid van een naam met een sterke reputatie, maar bouwen verder op de basis die we met elkaar hebben gelegd.”

Van werknemers naar ondernemers

De overgang van werknemerschap naar ondernemerschap is geen kleinigheid. Waarom hebben Yoran en Femke deze stap gezet? “We voelden ons verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van het bureau” geeft Yoran aan. ”Maar een ontwerpbureau runnen leer je niet tijdens je opleiding, dus dat was best spannend. Het vertrouwen dat we van Yttje en Berdie kregen gaf ons de moed om deze uitdaging aan te gaan. En dat ik samen met Femke deze stap kon zetten voelde ook heel goed.”

Femke vult aan: “Yoran is creatief, energiek en soms enigszins chaotisch. Ik ben wat bedachtzamer en gestructureerder van aard. Die balans werkt goed. We groeien steeds meer in onze rol en hebben heel veel zin in deze nieuwe fase.”

‘Ons doel is niet om onze stempel op het landschap te drukken, maar om te ontwerpen mét het landschap’
Yoran

‘De grote opgaven van deze tijd – zoals meer biodiversiteit, voldoende en schoon water – raken iedereen. Dat maakt ons vak extra boeiend. Het vraagt om samenwerking met experts uit verschillende disciplines en om ontwerpen die rekening houden met schaarse ruimte, ecologische grenzen en systeemdenken.’

Femke

Met elkaar zijn we LOF

Het bureau bestaat uit landschapsarchitecten, ontwerpers, stagiaires en een bureauondersteuner, met Yoran en Femke aan het hoofd. “De menselijke maat is voor ons essentieel,” legt Femke uit. “We willen betrokken blijven bij elkaar en bij onze opdrachtgevers. Het huidige team is groot genoeg om slagkracht te hebben, maar klein genoeg om oprecht geïnteresseerd te blijven in wie de ander is.”

De collectieve bureaucultuur van LOF speelt hierin een belangrijke rol. “We zijn een team,” zegt Yoran. “Iedereen in dat team heeft een stem in waar we naartoe gaan: de projecten die we kiezen, de impact die we willen maken, en het soort bureau dat we willen zijn. We hopen dat onze collega’s niet alleen bij LOF werken, maar zich ook onderdeel voelen van het geheel.”

Nederland mooier maken

Voor LOF Landschapsarchitecten draait alles om het mooier maken van Nederland. “Mooi is voor ons meer dan esthetiek,” zegt Yoran. “Mooi kan ook zijn dat dingen logisch in elkaar passen of een toekomstbestendig landschap.”

Femke:“De grote opgaven van deze tijd – zoals meer biodiversiteit, voldoende en schoon water – raken iedereen. Dat maakt ons vak extra boeiend. Het vraagt om samenwerking met experts uit verschillende disciplines en om ontwerpen die rekening houden met schaarse ruimte, ecologische grenzen en systeemdenken. Het is onze taak om oplossingen te bieden die niet alleen praktisch, maar ook inspirerend zijn.” Yoran vult aan: “Aantrekkelijke landschappen waar wij ons als mens mee verbonden voelen, maar die ook ruimte bieden aan planten en dieren.”

Ontwerpen met lef, liefde en logica

LOF Landschapsarchitecten staat voor ontwerpen die de tijd trotseren. “Ons doel is niet om onze stempel op het landschap te drukken, maar om te ontwerpen mét het landschap,” benadrukt Yoran. “Het mooiste compliment is wanneer ons werk zo logisch aanvoelt dat het lijkt alsof het er altijd al was.”

In een wereld van complexe ruimtelijke vraagstukken – van klimaatadaptatie en energietransitie tot de woningbouwopgave – zet LOF in op samenwerking, verbeeldingskracht en integrale oplossingen.

“Ons vak draait steeds meer om het inzichtelijk maken van samenhang,” voegt Femke toe. “Hoe kun je bijvoorbeeld functies stapelen en elkaar laten versterken? Welke gevolgen heeft handelen of niet-handelen nu voor de toekomst?” Yoran: “Maar het betekent ook dat we soms moeten uitleggen waarom we denken dat iets niet kan, of dat we het niet zouden moeten willen. Dat klinkt eigenwijs, maar is een essentieel onderdeel van ons werk.”

 “En als dan al die puzzelstukjes in elkaar passen en een logisch geheel vormen… daarin zit ons ontwerpplezier!”

Meer nieuws

Water en Bodem sturend, Hoe dan?

Vorige maand publiceerde het College van Rijksadviseurs het document: "Water en Bodem als basis, 10 lessen uit de regio." Dit stuk omvat het resultaat van regiosessies in vier gebieden: Kennisregio aan Zee, Fryslân, Regio IJssel-Vechtdelta en Groene Metropool Arnhem-Nijmegen. De belangrijkste lessen uit deze studies zijn uiteengezet in dit mooie stuk.

Samen met Deltares heeft Feddes/Olthof gewerkt aan de regio Fryslân. Met de praktijkgids van het Cra (Water en bodem sturend, hoe dan?) als uitgangspunt werden meerdere regiobijeenkomsten georganiseerd. Samen met regio-experts hebben we kantelpunten in beeld gebracht en een start gemaakt met het uitdenken van een ontwikkel-strategie en handelingsperspectief.

Bekijk het document hier: https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/Adviezen-publicaties/publicatie/2024/11/21/water-en-bodem-als-basis-10-lessen-uit-de-regio

Piekberging buitenkaag wint arie keppler prijs!

Afgelopen vrijdag won het project Piekberg Buitenkaag (gemeente Haarlemmermeer) de Arie Keppler-prijs 2024 in de categorie nuts plus. De jury beoordeelde het project met lovende woorden:
“Dit project brengt een van de meest urgente opgaven van nu voor het voetlicht. De noodzakelijke interventie is met grote vanzelfsprekendheid ingepast in de omgeving. Vernuftige ingenieurskunst die naadloos samengaat met een geraffineerd landschapsontwerp.”

Feddes/Olthof werkte in dit project samen met het team van Hoogheemraadschap Rijnland. We zijn ontzettend trots op het team en de samenwerking!

Meer weten over het ontwerp en de werking van de piekberging? Bekijk onze websitepagina: https://www.feddes-olthof.nl/piekberging-haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer genomineerd voor Arie Keppler Prijs 2024

We zijn genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2024 met onze inzending voor de Piekberging in de Haarlemmermeer. Geef je stem door op onze inzending!

Stemmen kan via deze link:
https://www.mooinoord-holland.nl/mooinoord-holland-inzendingen/piekberging-buitenkaag/

Bodem en water sturend, hoe dan?

Afgelopen week presenteerden we de resultaten van de regiosessie 'Bodem en Water sturend, hoe dan?’ in het Friese veenweidegebied aan de provinciale waterbestuurders. Samen met Jannemarie de Jonge gingen we, al varend over het Sneekermeer, in gesprek over de twee ontwikkelrichtingen die we schetsten: doorgaan op de huidige weg of volledig bodem water sturend. Wat betekenen deze keuzes voor de functies in het gebied, voor het Friese landschap en voor de mensen die er wonen, werken en recreëren? Hoe maken we de juiste keuze? En waar heeft de regio behoefte aan? De presentatie vormde het slot van de serie regiosessies in opdracht van het CRa als vervolg op de eerder uitgebrachte praktijkgids 'Bodem en water sturend, hoe dan?’.

Plantdag boetelerbos

Afgelopen week ging team Feddes/Olthof het veld in om bomen aan te planten in het Boetelerbos; een voedselbos in aanbouw. Na een dag ploeteren in de kou mocht het resultaat er zijn: zo'n 500 boompjes de grond in en als extraatje een mooie hut van wilgentenen. Als afsluiter een proost rond het kampvuur; een zeer geslaagde dag!