Klimaatbestendig Klapwijk

Opdrachtgever
gemeente Pijnacker-Nootdorp
In samenwerking met
Ziegler Branderhors stedenbouw en architectuur Wareco Ingenieurs
Planvorming
2018-heden
Locatie
Klapwijk, Pijnacker

De openbare ruimte in de jaren ’90 woonwijk Klapwijk in Pijnacker is ernstig verzakt, op sommige plekken zelfs 70 cm. Vanwege deze verzakking werkt de riolering minder goed en moet deze worden vervangen. Tijdens deze vervanging wordt ook de openbare ruimte opgehoogd en heringericht. Bij deze herinrichting wordt de openbare ruimte voorbereidt op een klimaat met meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte.

Bewonersparticipatie

Visie, handboek en participatie

Begin 2019 is de Visie Klimaatbestendig Klapwijk afgerond en vastgesteld door het college. In de visie zijn de ambities voor de wijk vastgelegd en thema’s en speerpunten benoemd voor de toekomstige inrichting.

Om een goede stap te kunnen maken van visie naar ontwerp, is er een Handboek Klapwijk opgesteld. In het handboek staan uitgangspunten en ontwerpprincipes voor de vernieuwde inrichting van de openbare ruimte beschreven, zoals materialisatie, maatvoering en beplanting. Met dit handboek wordt de samenhang van de openbare ruimte gewaarborgd gedurende een lange periode van ontwerp en uitvoering in verschillende fases, maar ook voor het toekomstige beheer van de wijk.

Bij het ontwerp van de verschillende fases is de inbreng van bewoners zeer waardevol. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zijn de participatiemomenten laagdrempelig, bijvoorbeeld met een inloopavond onder een partytent in het buurtpark of een toelichting van het ontwerp tijdens een wandeling door de straten.

Fase 1

In 2021 zijn de werkzaamheden in fase 1 afgerond. In de nieuwe inrichting heeft de bovengrondse afwatering een zichtbare plek gekregen. Brede goten begeleiden het regenwater naar de singel en de wadi’s in de vernieuwde buurtparken. Door het beperken van de hoeveelheid verharding, en de keuze van materialen, is er meer ruimte ontstaan voor groen in de straten. De voorheen versteende buitenruimte heeft plaats gemaakt voor groene, kleurrijke straten, zonder dat belangrijk functies zoals parkeren verloren zijn gegaan.

Fase 2 & 3

Vanwege de grote samenhang tussen de buurten zijn fase 2 en 3 in het ontwerpproces gelijktijdig opgepakt. De uitvoering (start 2023) zal wel gefaseerd worden uitgevoerd.
Het ontwerp is inmiddels afgerond en tijdens geplande rondwandelingen door de buurten gepresenteerd en besproken met de bewoners. De nieuwe inrichting krijgt, in lijn met het Handboek Klapwijk, een klimaatbestendige inrichting met o.a. bovengrondse afwatering, groene parkeervoorzieningen en een vernieuwde beplanting.

Wijkpark

Het vernieuwde wijkpark bouwt voort op de ruimtelijke opzet van het bestaande park. Met aanpassingen en toevoegingen in het ontwerp ontstaat er meer variatie en verblijfskwaliteit. Een opvallende toevoeging is het systeem van wadi’s en vijvers. Hiermee wordt het regenwater uit de aanliggende woonbuurten verzameld, gezuiverd en afgevoerd naar een systeem – Urban Water Buffer – die dit water ondergronds opslaat. Ten tijde van droge periodes kan dit water weer worden opgepompt en worden gebruikt voor het op peil houden van het grondwater.

Website

Feddes/Olthof werkt van visievorming tot uitvoering aan dit project, waarbij ook de bewoners nauw betrokken zijn. De website klimaatbestendigklapwijk is hiervoor opgezet als platform en communicatiemiddel.

Soortgelijke projecten

Terug naar alle projecten