Vervlochten regio Arnhem-Nijmegen

Groenblauwe Raamwerk Metropoolregio Arnhem-Nijmegen 2040

Opdrachtgever
Groene metropoolregio Arnhem-Nijmegen, Provincie Gelderland
Planvorming
2022
Locatie
Gelderland

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen koos in haar verstedelijkingsstrategie voor de ambitie van meer landschap, meer stad. Dat lijkt een tegenstelling, maar dat is het niet. Een robuust landschap is een belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendige verstedelijking.

In de ‘Vervlochten Regio' brengen we de kansen in beeld voor het groenblauwe raamwerk in 2040 dat bestaat uit het geheel van natuurterreinen, bossen, parken, waterlijnen en polders. Ook kijken we over de grenzen van het groenblauwe raamwerk en signaleren we de combinatiemogelijkheden tussen de landschappelijke kwaliteiten en de grote transities waar de regio voor staat.

Sommige regio’s hebben het allemaal

De regio Arnhem-Nijmegen Nijmegen kent veel hoogteverschillen en een grote rijkdom aan bodemsoorten. Zij liggen aan de basis van prachtige landschappelijke contrasten. Ook voor de toekomst van het groenblauwe raamwerk is het bodem- en watersysteem richtinggevend voor het beeld en de functies van het landschap.

Groenblauw Raamwerk Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

Drie Hoofdeenheden

Het groenblauwe raamwerk 2040 is opgebouwd uit drie hoofdeenheden:

  • dynamische rivieren,
  • gradiëntbossen,
  • water- en broeklanden.

Soms ligt het accent op conservering zoals in de gradiëntbossen van de Heerlijkheid Beek, landgoed Middachten in de Veluwezoom of de St Jansberg bij Mook. Elders ligt het accent op de ontwikkeling van nieuwe groenblauwe kwaliteiten zoals in de broeklanden langs de weteringstelsels van de komgebieden.

Verder hebben we, onder het motto van ‘het groenblauw groeit mee’ de koppelkansen voor de grote transities in beeld gebracht. Deze koppelkansen zitten vaak in functiemenging, zoals de vorming van een energielandschap of in de combinatie van landbouw en het verbeteren van de biodiversiteit.

Gebiedsuitwerkingen

Het groenblauwe raamwerk is in afstemming met diverse stakeholders tot stand gekomen, zoals waterschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, organisaties voor recreatie en toerisme, cultuurhistorische verenigingen, gemeentes en provincie. In een serie ontwerpateliers zijn de volgende thema’s aan de orde gekomen: natuur en landschap, verstedelijkingsstrategie, stikstof, recreatie en toerisme, energietransitie, landbouw, cultuurhistorie en watersysteem. Voor de vier gebieden is het groenblauwe raamwerk verder uitgewerkt: het Middengebied, de Veluwezoom, de Liemers en het Rijk van Nijmegen.

Voorbeelduitwerking Rijk van Nijmegen - 'Proeftuin van de regio'

Publicatie

De rapportage Vervlochten regio, groenblauwe raamwerk Metropoolregio Arnhem-Nijmgen is opgesteld om de kansen in beeld te brengen voor de versterking van het groen en blauw in de regio in odracht van de Provincie Gelderland, Waterschappen en andere partners, opgesteld door Feddes/Olthof landschapsarchitecten

Soortgelijke projecten

Terug naar alle projecten