Versterking IJsseldijk Gouda

Struinen tussen stad en rivier

Opdrachtgever
Hoogheemraadschap van Rijnland
In samenwerking met
RHDHV, Trafique
Planvorming
2015-2016
Locatie
Gouda

Een dijkversterking langs deHollands IJssel, midden in de binnenstad van Gouda, is een uitdagendeontwerpgave. De getijdenrivier en de stad zijn hier direct met elkaar verbondenen bepalen samen het gezicht van de historische stad. De complexiteit van ditwerk zit in de bestaande steile dijktaluds en in de beperkte ruimte om deversterkingsmaatregelen uit te voeren. Dit stelt hoge eisen aan de ruimtelijkekwaliteit. Daarom hebben we de details van het Esthetisch Ontwerp zorgvuldiguitgewerkt. Met twee aansprekende ontwerpen voor de locatie bij hetWeidebloemkwartier en de binnenstad.

Dijkwiel in beeld

In het traject rond het wiel gingde technische voorkeursvariant uit van een versterking in grond in hetbinnentalud. Daarbij diende een deel van het wiel gedempt te worden.

In ons ruimtelijk ontwerphebben we het wiel aan de andere zijde juist vergroot en de kenmerkende vormverbeterd. In de vormgeving van het binnentalud van de dijk wordt hetonderscheid tussen de historische Schielandse Hoge Zeedijk en de twintigste-eeuwsedijk naar de Julianasluis herkenbaar gemaakt. Als meekoppelend project zijn dewandelmogelijkheden voor de bewoners rond het wiel en de dijk op, naar derivier, vergroot.

Versterken van de waterbeleving

In het traject vanaf de binnenstad van Gouda tot voorbij de Haastrechtsebrug moest de dijk door middel van een damwand worden versterkt. Het waterfrontvan het stedelijk gebied is hier bijzonder smal, ingeklemdtussen de verkeersweg op de kruin van de dijk en de rivier waarin de waterstandmet het getijde mee fluctueert. Omdat het steile grondtalud niet uitzichzelf blijft liggen hebben we een kademuur van 80 centimeter hoog ontworpen,afgedekt met een brede betonnen deksloof. Als overgang van de gemetseldekademuren van de binnenstad naar de natuurlijke oevers bij IJsselhof wordt dezekademuur met basaltsteen bekleed. Het overblijvende grondtalud krijgt eenflauwe helling en er wordt een smal halfverhard struinpad op aangelegd, om derivier met haar getijde van dichtbij te kunnen beleven. Voor de passage van ditstruinpad met het Hanepraaijgemaal en de Haastrechtse brug hebben we stalenloopbruggen ontworpen. Enkele nieuwe trappen maken het struinpad vanaf de kruinbereikbaar.

Omgevingsproces

Dit dijkversterkingstrajectis onderdeel van de openbare ruimte van Gouda en had daardoor de belangstellingvan bewoners en belangenorganisaties. Omdat door de nieuwe normering deversterkingsmaatregelen veel minder ingrijpend zijn dan enkele jaren geledenwerd verwacht was de stemming van de bewoners en klankbordgroep welwillend: menwilde graag meepraten over de vormgeving en gebruiksmogelijkheden van hetontwerp. Doordat het project in het stedelijk gebied van Gouda ligt was deafstemming met de gemeentelijke diensten intensief over maatvoering enmaterialisering en over randvoorwaarden vanuit het beheer. De AdviescommissieRuimtelijke kwaliteit heeft het project in twee uitwerkingsfases besproken enwas positief, evenals de raadscommissie.

Soortgelijke projecten

Terug naar alle projecten